Bu Blogda Ara

3 Ocak 2017 Salı

2017-YGS ve LYS DEKİ YENİLİKLER


Bildiğinz üzere 3 Ocak 2017 tarihinde ÖSYM YGS-Başvuru Kılavuzunu yayınladı ve ayrıca 2017 sınavlarındaki bazı değişiklikleri ayrıca bir ekte sundu.

İlgili kılavuz ve açıklama için;  ÖSYM- Başvuru Kılavuzu

Ben bu yazımda yapılan değişikliklere dikkat çekmeye çalışacağım. Şu an için en radikal değişiklik çoktan seçmeli soruların yanında "kısa cevaplı sorular" sorulacak olması. ÖSYM kısa cevaplı sorunun ne anlama geldiğini kılavuzda şöyle açıklıyor:

"Kısa Cevaplı Sorular: cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan sorulardır."

Yani cevabı uzun uzun açıklama veya yorum gerektirmeyen, genelde doğrudan bilgiye veya yapılacak bir işlem sonucuna dayanan cevapları olan sorular sorulacak. ilk uygulamada bu tarz soruların cevaplarının çok sınırlı olmasını bekliyorum.

Ayrıca çoktan seçmeli (şıklı) sorularda halen 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi sistemi devam ederken, kısa cevaplı sorular için bu hesaplama yöntemi kullanılmayacak.Yani kısa cevaplı soruyu yanlış cevaplasanız dahi doğrularınızdan azalma olmayacak.

Kısa cevaplı sorular şimdilik sadece LYS lerde uygulanacak.

Kısa cevaplı soruların sayısı oldukça az. LYS lerde sorulacak toplam soru sayıları ve kısa cevaplı soru sayıları ise şöyle;


  • LYS-1 ; 80 Matematik sorusundan 3 tanesi kısa cevaplı soru olacak.

  • LYS-2 : 30'ar Fizik,Kimya ve Biyoloji sorularından 1'er tanesi kısa cevaplı soru olacak.

  • LYS-3 : 56 tane Türk Dili ve Edebiyat sorusunun 2 tanesi, 24 tane Coğrafya sorusundan 1 tanesi kısa cevaplı soru olacak.

  • LYS-4 : Coğrafya testindeki 14 sorudan 1 tanesi, Tarih testindeki 44 sorudan 1 tanesi, Felsefe Grubu ile Din Kültürü Ahlak Bilgisi testindeki 32 sorunun ortak alan olarak cevaplanacak 1 tanesi kısa cevaplı soru olacak.

  • LYS-5 : Almanca/ Fransızca/ İngilizce sınavlarında bulunan 80 yabancı dil sorusundan 3 tanesi kısa cevaplı soru olacak.

Adayların kafalarını en çok karıştıran kısım kısa cevaplı soruların nasıl değerlendirileceği? Kısa cevaplı sorunun tanımından anlaşılacağı üzere sorulacak sorular, yoruma dayalı değil bilgiye dayalı olacaktır.  Örnek vermek gerekirse;

"Kıbrıs Barış Harekatı ………… tarihinde oldu. " şeklindeki boşluk doldurma sorunun cevabı net ve bellidir. Böyle bir örnekte sadece yılı yazmak yeterli mi yoksa gün-ay-yıl şeklinde bir cevap mı tam cevap olarak değerlendirilecek? sorunu ortaya çıkabilir. Ösym'nin sorularında istenen ifadenin açık bir şekilde belirtileceğini düşünüyorum. 

Değerlendirme için ise cevapların kodlanmış olması gerekiyor. Yani kitapçıklar tek tek ele alınarak klasik usul değerlendirme yapılmayacak. Soruya verdiğiniz cevabı kodlayacaksınız, optik okuyucular yardımıyla cevabınız okunacak ve değerlendirmeye tabi tutulacak bir ifade içeriyorsa o sorudan puan alacaksınız. Ancak değerlendirme aşamasında tam cevap, kısmi cevap vb. gibi değerlendirme ölçütleri olup olmayacağından şu anda söz edilmemiştir.

Bu tip açık uçlu soru değerlendirmesi dünyada birçok sınavda uygulanmaktadır. Hatta yakın zamanda ülkemizde de uygulanan PISA sınavı buna en uygun örneklerden biridir. PISA sınavında ne tür cevapların değerlendirilip ne tür cevapların değerlendirilmeyeceği çok açık bir şekilde belirlenmiştir. Açıklanan sorulara ; Açıklanan Sorular bağlantısından ulaşıp inceleyebilirsiniz. Burada özellikle tam puan, kısmi puan ve sıfır puan gibi değerlendirme ölçütlerine ve ifadelerin açıklığına dikkat ediniz. Cevapların nasıl değerlendirileceği oldukça anlaşılır ve şeffaf şekilde ortaya konulmuş.

 ÖSYM ' de soracağı kısa cevaplı sorular için değerlendirme formunu kuralına uygun şekilde hazırlayıp, soru ve cevapların açıklanması aşamasında sınava girmiş adaylara açıkça duyurursa bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Hatta zaman içerisinde çoktan seçmeli soruların azaltılıp, kısa cevaplı soru sayılarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. 

Sorunun cevabı hakkında bir fikri olmadığı halde %20 ihtimalle bir adayın başka adayların önüne geçmesini sağlayan bir ölçme sisteminden ise; soruya gerçekten cevap verebilenlerin sıralandığı bir sınav çok daha gerçekçi olacaktır.

Açıklanan kılavuzda dikkat çeken diğer bir değişiklik LYS-1 sınavı ile ilgili.

Geçtiğimiz yıl yani 2016 LYS-Başvuru Kılavuzunda ilgili sınavla ilgili ifade şöyle idi;

" LYS-1'de, Matematik Testi ve Geometri Testi yer alacaktır. Matematik Testinde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecektir. Geometri Testinde 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecektir."

Bu yıl açıklanan kılavuzda ise ;

"11 Haziran 2017 Pazar günü yapılacak olan LYS-1, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecektir. LYS-1'de Matematik Testi yer alacaktır. Testte 80 soru bulunacaktır. "

  şeklinde bir ifade var. Yani önceki yıllarda iki ayrı kitapçıkta Matematik ve Geometri testlerini çözen adaylar bu sene tek kitapçıkta 80 adet matematik sorusu cevaplayacak.
Bu açıklamalara bakarsak; bahsi geçen Matematik soruları içerisinde Geometri soruları da yer alacaktır demeseler de, matematik ve geometri soru sayılarında bir değişiklik olmayacağını düşünüyorum. Örneğin YGS de de matematik bölümü içerisinde geometri soruları yer alıyor. Bu durumda 2 farklı kitapçık değil, tek kitapçıkta matematik ve geometri soruları cevaplanacak. Bu yeniliğin öğrencilere sağladığı avantaj; geometri de çok soru çözemeyen/hızlı çözen bir öğrenci arta kalan süresini matematik soruları için kullanabilecek. Önceki sistemde öğrencinin geometri de süresi artsa bile elinden matematik kitapçığı alınmış olduğu için süresini değerlendiremiyordu. Aynı durum matematikten artan süreyi geometri de kullanabilme avantajı olarak ta değerlendirilebilir.

Bu değişikliklerin yanında artık tüm öğretmenlik programlarına LYS'ler sonucunda elde edilen puanlar ile yerleştirme yapılacak. Bilindiği üzere 2010 yılından beri Kimya Öğretmenliği bölümü; YGS ile öğrenci almaktaydı. Başka hangi bölümler aynı durumdan muzdaripti bilmiyorum ama bölüme gelen öğretmen adayı kalitesindeki düşüş, aday öğretmenlerin öğrenme ve uyum sorunları yaşamalarından dolayı akademisyenlerin neler yaşadıklarını ve akademisyenlerin bu karara oldukça sevindiklerini tahmin etmek çok zor değil....

Değişiklikler bu bahsettiklerim ile sınırlı değil ancak benim yorumlayacaklarım şimdilik bu kadar. Sabırla okuduğunuz için müteşekkirim, yorum ve sorularınızı lütfen esirgemeyin :)


6 yorum:

  1. Hocam 2018'de de mi böyle olur sizce :( Ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk uygulama bu yıl yapılacak, benim fikrim 1-2 yıl boyunca kısa cevaplı soru sayısını artırmazlar. Artırsalar bile bu birkaç taneyi geçmez diye düşünüyorum. Ani artışlar yapmazlar ama zaten test ile soracakları kısa cevaplı sorular arasında inanılmaz bir fark olmayacaktır. sadece bulduğun cevabı şıklarda görünce gönül rahatlığı ile işaretlerken şık olmayınca acaba doğru mu buldum endişesi olabilir. Kendinize güvenin, sıkıntı olmaz. Ne tarz bir sınav yapılırsa yapılsın, bu bir sıralama sınavı ve bu değişiklikler sadece size değil herkese uygulanıyor. Böyle düşünün... Başarılar diliyorum.

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Kafa karışıklığına neden olmamak için, sorunla ilgili olarak yazıyı tekrar düzenleyip, yorumunu kaldırdım.Yanlış anlama :)

      Sil